fbpx
Een bruid en bruidegom kussen elkaar in een tunnel van bomen op een trouwfoto in Landgoed de Braak gemaakt door trouwfotograaf Groningen Lisan Spiegelaar.

Welke stijlen bruidsfotografie bestaan er?

Fotografie is de kunst van het spelen met licht, composities en kleuren, waarbij elke fotograaf zich onderscheidt met een eigen stijl in die elementen. In de zoektocht naar de perfecte trouwfotograaf is het daarom belangrijk dat deze stijl aansluit bij jullie smaak. Je hebt misschien de termen ‘light and airy’, ‘dark and moody’ en ’true to color’ al eens gelezen. Deze stijlen zijn bepalend voor het gebruik van licht en kleur in fotografie. Verder kunnen we de stijlen bruidsfotografie ook categoriseren op basis van onderwerp en compositie, zoals traditioneel, journalistiek, en fine art/editorial. In dit artikel leg ik je aan de hand van voorbeelden uit wat de verschillen zijn tussen deze stijlen, zodat jij de perfecte trouwfotograaf kunt vinden die naadloos aansluit bij jullie smaak en wensen.

Een bruid en bruidegom kussen elkaar in een tunnel van bomen op een trouwfoto in Landgoed de Braak gemaakt door trouwfotograaf Groningen Lisan Spiegelaar.

De verschillende stijlen bruidsfotografie

De stijl van een trouwfotograaf bepaalt niet alleen hoe het eindresultaat eruitziet, maar ook hoe hij of zij zich gedraagt op jullie speciale dag. Over het algemeen kunnen we bruidsfotografie indelen in drie hoofdstijlen qua gebruik van onderwerpen en compositie: traditioneel, journalistiek en fine art/editorial. Een journalistieke fotograaf zal zich vaak op de achtergrond houden en jullie trouwdag vastleggen zoals het zich natuurlijk ontvouwt. Daarentegen zullen traditionele en fine art fotografen meer aanwezig en sturend zijn, en jullie aanwijzingen geven over poses en locaties. Vaak passen trouwfotografen een mix van verschillende stijlen toe afhankelijk van het moment van de dag. Zo zullen de meeste fotografen de ceremonie in journalistieke stijl fotograferen, maar nemen ze bij de fotoshoot juist meer de regie. Hieronder leg ik de belangrijkste verschillen tussen de stijlen bruidsfotografie uit.

Wat is traditionele trouwfotografie?

Traditionele trouwfotografie gaat over het maken van bekende, klassieke foto’s die we vaak zien in trouwalbums. Deze foto’s zijn meestal van tevoren gepland. Denk aan de standaard groepsfoto’s met familie en vrienden, het moment waarop de ringen worden uitgewisseld, en het bruidspaar dat samen poseert. Alles is netjes georganiseerd en de fotograaf helpt vaak met het kiezen van de beste houdingen en plekken voor de foto’s. Het doel is om zeker te weten dat alle belangrijke momenten mooi worden vastgelegd, ook al is het soms wat minder spontaan dan bijvoorbeeld bij een volledig journalistieke stijl.

De traditionele trouwfotograaf is merkbaar aanwezig op jullie trouwdag. Hij of zij geeft duidelijke instructies om te zorgen dat de belangrijkste momenten en personen goed op de foto komen.

Groepsfoto van het bruidspaar met de getuigen voor de trouwlocatie in traditionele stijl trouwfotografie.

Wat is journalistieke trouwfotografie?

De journalistieke trouwfotograaf legt het verhaal van de dag vast zoals het zich ontvouwt, zonder te sturen of te regisseren. Deze stijl is geïnspireerd door de benadering van fotojournalisten die het nieuws vastleggen. De fotograaf is een toeschouwer, een ‘vlieg op de muur’ waarvan je niet merkt dat hij of zij aanwezig is. Binnen deze stijl kun je veel beelden van ongeposeerde en onbewaakte momenten verwachten.

Een journalistieke trouwfotograaf zal tijdens de fotoshoot kleine opdrachtjes geven en jullie meer je eigen gang laten gaan, in plaats van jullie doorlopend te laten poseren. De dag wordt vastgelegd exact zoals deze was. Een journalistieke fotograaf zal dan ook minder letten op afleidende elementen in een foto, zoals Albert Heijn tassen tijdens het klaarmaken of nooduitgangbordjes, want deze waren er op dat moment nu eenmaal.

(Nee, journalistieke fotografie draait niet voornamelijk om eten :P)

Wat is fine art/editorial trouwfotografie?

Binnen de fine art of editorial trouwfotografie is er veel aandacht voor details van jullie dag en het maken van kunstzinnige en creatieve beelden die de sfeer weergeven. Foto’s die zo een plekje zouden kunnen krijgen in een mode tijdschrift of een kunstgalerij. De fine art fotograaf beschouwt zichzelf dan ook vaak meer als kunstenaar dan als fotograaf. Over ieder beeld wordt goed nagedacht en op alle kleine details wordt gelet. De fine art fotograaf zal jullie duidelijke instructies geven om het beeld dat hij of zij in zijn hoofd heeft op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen.

Stijlen in de bewerking van trouwfoto’s

Binnen de wereld van trouwfotografie zijn light and airy, dark and moody en true to color de drie voornaamste bewerkingsstijlen. Waar de light and airy stijl kenmerkend is door zijn lichte en zachte tonen, staat dark and moody juist bekend om zijn diepe zwarttinten en dramatische sfeer. De true to color stijl, zoals de naam al doet vermoeden, blijft trouw aan de realistische kleuren van de omgeving. Natuurlijk bestaan er binnen deze stijlen nog altijd weer kleine verschillen tussen fotografen. Zo bewerkt de ene fotograaf de kleuren wat warmer, de ander juist wat koeler, en er bestaan ook zeker light and airy fotografen die iets meer contrast in hun foto’s toepassen. Hieronder lees je de belangrijkste verschillen tussen de drie stijlen bruidsfotografie.

Wat is light and airy trouwfotografie?

Een light and airy stijl kenmerkt zich door lichte foto’s en zachte kleuren. Dit geeft een dromerige en romantische sfeer. Schaduwen worden lichter gemaakt en hoge lichten – de lichtste delen van de foto – worden benadrukt, wat de beelden een luchtig gevoel geeft. Deze foto’s hebben over het algemeen minder contrast en zijn qua kleuren vaak wat koeler, maar dit laatste hoeft niet per se. Een trouwdag met een kleurenthema in pasteltinten past helemaal bij de light and airy stijl van fotobewerking. Hieronder zie je twee voorbeelden van foto’s die in de light and airy stijl zijn bewerkt.

Wat is dark and moody trouwfotografie?

De dark and moody stijl is het tegenovergestelde van light and airy. Deze stijl benadrukt contrast, met rijke, verzadigde kleuren, diepe schaduwen en vaak een focus op dramatische lichtbronnen. Het resultaat neigt naar een dramatische en cinematische uitstraling, in tegenstelling tot het lichte, pastelachtige gevoel van de light and airy stijl. Deze stijl is ideaal voor stellen die voor een donkerder kleurenthema kiezen en op zoek zijn naar een krachtige en artistieke weergave van hun trouwdag. Hieronder zijn dezelfde foto’s te zien, maar dan bewerkt in de dark and moody stijl.

Wat is true to color trouwfotografie?

Zoals de naam al doet vermoeden, streeft de true to color stijl ernaar beelden vast te leggen zoals het menselijk oog ze ziet. Deze bewerkingstechniek probeert kleuren en licht op het moment van vastlegging zo getrouw mogelijk weer te geven. Hierbij wordt een evenwicht gezocht tussen schaduwen en lichten zonder dat er sprake is van overmatige verzadiging of contrast. Terwijl bij light and airy kleuren worden verzacht en bij dark and moody kleuren worden versterkt, blijven ze bij true to color zo natuurlijk mogelijk. Zo blijven groene bomen daadwerkelijk groen, in tegenstelling tot de bruinige tinten die tegenwoordig hip zijn bij de meer bohemian stijl van bewerking. Het resultaat van true to color is een natuurlijk en authentiek beeld dat de echte kleuren van de bruiloftsdag getrouw weergeeft. Voor bruidsparen die op zoek zijn naar een eerlijke weergave van hun dag, is true to color de ideale keuze. Hieronder zie je dezelfde twee foto’s bewerkt in de true to color stijl.

De verschillende stijlen bruidsfotografie naast elkaar

Wat is mijn stijl?

Je bent nu bekend met de verschillende stijlen in het maken en bewerken van foto’s. Wat kun je verwachten als je voor mij kiest?

Journalistiek wanneer het moet, fine art wanneer het kan

Als trouwfotograaf vind ik het belangrijk om alle drie de beschreven stijlen in het maken van foto’s terug te laten komen. Op die manier ontvangen jullie een volwaardige trouwreportage waarin alle belangrijke ‘standaard’ momenten zijn opgenomen, zoals het omdoen van de ringen en de familiefoto’s (traditionele fotografie), maar stoor ik jullie niet tijdens de intieme momenten zoals tijdens de ceremonie (journalistieke fotografie). Daarnaast zorg ik voor prachtige, doordachte beelden tijdens de fotoshoot die perfect zijn om aan de muur te hangen (fine art fotografie).

De ervaring van Ernst-Paul en Hilde:

[…] Tijdens de fotoshoot wist zij een ontspannen sfeer te creëren en had een goed oog voor locaties en posities. Haar adviezen over houding waren duidelijk en prettig. Tijdens de ceremonie ‘een vlieg op de muur’, kortom: wij hebben haar niet opgemerkt, maar de foto’s zijn er wel. […]

True to color

Mijn stijl omschrijf ik als true to color met wat extra diepte. Mijn foto’s zijn helder en authentiek van kleur, maar wel met een rijk contrast. Zijn we op een plek met prachtige dramatische lichtinval met veel contrast tussen licht en donker, dan maken we daar zeker gebruik van en zullen er veel donkere delen in de foto zitten. Maar er zal altijd een lichte plek in de foto’s zijn waar direct je aandacht naartoe gaat. Buiten enkele van deze meer dramatische foto’s om, zorg ik dat de foto’s goed belicht en helder zijn, zodat alles goed te zien is.

Kleurrijk en warm

Op je trouwdag kies je niet voor niets voor specifieke kleuren. Daarom vind ik het belangrijk dat mijn foto’s true to color zijn. Ik ben gek op mooie gekleurde trouwboeketten of trouwpakken, en zal deze nooit extreem van kleur veranderen. Wel bewerk ik de kleuren op zo’n manier dat het onderwerp van de foto er het mooiste uitspringt. Is een boom of het gras bijvoorbeeld zo fel groen dat het afleidt van jullie, dan zal ik de kleur wat zachter maken. Als jullie kleurenthema zich leent voor warme tinten maak ik daar graag gebruik van in mijn nabewerking.

Tijdloos

Door dichtbij de realiteit te blijven en geen gebruik te maken van sterke filters, zijn mijn foto’s tijdloos. Trends in kleuren en filters die nu hip zijn, zijn dat over vijf jaar misschien niet meer. En hoewel je hierboven kon lezen dat mijn fotografiestijl kleurrijk is, ben ik zeker ook niet vies van een mooi sprekend zwart-wit beeld. Dit kan de emotie in sommige foto’s heel mooi versterken, en zwart-wit gaat nooit uit de mode!

Is mijn stijl precies wat jullie zoeken voor jullie trouwfoto’s? Stuur me dan snel een berichtje zodat we met elkaar in gesprek kunnen!

Deel dit bericht

Lisan Spiegelaar is een trouwfotograaf actief in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel. Naast bruiloften fotografeert zij ook met veel enthousiasme koppels in andere situaties, bijvoorbeeld tijdens een loveshoot of een zwangerschapsshoot. 

Zijn jullie op zoek naar een fotograaf met een kleurrijke, natuurlijke stijl? Neem dan snel contact op!