fbpx
Bruidspaar zit in de historische trouwzaal in het stadhuis van Leeuwarden en wordt van achteren gefotografeerd.

Zo kies je de perfecte trouwlocatie

We weten allemaal dat het kiezen van de perfecte trouwlocatie een van de belangrijkste beslissingen is die je moet nemen bij het plannen van je grote dag. In deze blogpost ga ik je helpen om die keuze wat makkelijker te maken. We bespreken verschillende factoren die je moet overwegen bij het kiezen van de perfecte locatie. Dus pak een kop koffie (of een glaasje bubbels, want wedding planning is een feestelijke gelegenheid) en lees verder!

Beschikbaarheid: zorg dat je op tijd bent!

Als je een bepaalde trouwdatum in gedachten hebt, is het cruciaal om zo snel mogelijk te checken of de trouwlocatie van jullie keuze beschikbaar is. Sommige populaire trouwlocaties zijn soms al meer dan een jaar van tevoren volgeboekt. Daarom is het belangrijk om vroeg in het planningsproces al op zoek te gaan naar de perfecte plek. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je die droomlocatie niet misloopt:

 • Begin op tijd: Zodra je weet wanneer je wil trouwen, start dan met het zoeken naar en vergelijken van locaties. Hoe eerder je begint, hoe groter de kans dat jouw favoriete locatie nog beschikbaar is.
 • Wees flexibel: Heb je een droomlocatie gevonden, maar is jullie specifieke datum al bezet, overweeg dan of je misschien wat flexibel kunt zijn met je trouwdatum. Trouwen op een doordeweekse dag of buiten het hoogseizoen kan ook voordelen hebben, zoals lagere kosten en meer beschikbaarheid.

Binnen of buiten?

De keuze tussen een binnen- of buitenlocatie is een belangrijke beslissing die het karakter en de uitstraling van je bruiloft kan bepalen. Hier lees je enkele voor- en nadelen van beide opties:

Buitenlocaties:

Voordelen:

 • Prachtige natuurlijke omgeving en uitzicht
 • Frisse lucht en ruimte om te ademen (op een lange, drukke dag als je bruiloft kun je dit zomaar extra waarderen)
 • Unieke foto’s met een natuurlijke achtergrond

Nadelen:

 • Weersomstandigheden kunnen onvoorspelbaar zijn (in Nederland weet je het nooit met het weer)
 • Extra voorzieningen nodig (zoals tenten, heaters of parasols)
 • Mogelijk meer beperkingen qua geluid en tijden

Binnenlocaties:

Voordelen:

 • Gecontroleerde omgeving (geen zorgen over het weer)
 • Vaak betere geluidskwaliteit voor muziek en speeches
 • Meer privacy en controle over de sfeer

Nadelen:

 • Kan minder uniek en persoonlijk aanvoelen
 • Soms minder ruimte en minder natuurlijk licht
 • Minder mogelijkheden voor buitenactiviteiten en spontane fotoshoots

Bij het maken van deze beslissing is het uiteraard belangrijk om rekening te houden met het seizoen waarin je trouwt. Hoewel we soms prachtige zonnige winterdagen hebben, is in Nederland een buitenbruiloft in de winter misschien niet zo’n goed idee. Denk ook aan wat past bij jullie: zijn jullie echte buitenmensen, of zijn jullie juist graag gezellig knus binnen?

Sfeer: wat voor gevoel willen jullie uitstralen?

De sfeer van de trouwlocatie speelt een grote rol in hoe je bruiloft aanvoelt. Wil je een formele en chique bruiloft, of ga je liever voor een informele en ontspannen sfeer? Droom je van een groots sprookjesachtig kasteel of een gezellig intiem tuinfeest? Hier zijn enkele tips om een locatie te kiezen die past bij het gewenste thema en de stijl van je bruiloft:

 1. Maak een moodboard: Verzamel afbeeldingen van bruiloften, kleuren en stijlen die je aanspreken. Dit helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van wat je wil en maakt het makkelijker om een locatie te kiezen die hierbij past. Pinterest is hiervoor perfect.
 2. Bezoek de locatie: Foto’s kunnen soms bedrieglijk zijn, dus zorg ervoor dat je de locatie in het echt bezoekt om de sfeer te ervaren. Let op details zoals verlichting, inrichting en indeling van de ruimte.
 3. Houd rekening met het aantal gasten: Hebben jullie een locatie met een geweldige grote feestzaal op het oog? Bedenk dan of jullie gastenlijst lang genoeg is om deze locatie te kunnen vullen. Niemand danst graag in een lege zaal!
 4. Personaliseer de ruimte: Bespreek met de locatie welke mogelijkheden er zijn om de ruimte aan te passen en te decoreren, zodat het perfect aansluit bij jouw wensen en stijl.

Kortom, zorg ervoor dat de sfeer van de locatie perfect aansluit bij jullie wensen, stijl en hoeveelheid gasten. Jullie herinnering aan de bruiloft wordt niet alleen bepaald door hoe de locatie eruit ziet, maar vooral ook door hoe deze aanvoelde tijdens jullie grote dag.

Budget: houd de kosten onder controle!

Trouwlocaties kunnen een flinke hap uit je trouwbudget nemen, dus het is belangrijk om goed na te denken over wat je wil uitgeven. Zorg ervoor dat je een duidelijk budget in gedachten hebt voordat je op zoek gaat naar locaties, zodat je niet verliefd wordt op een plek die je uiteindelijk niet kunt betalen. Hier zijn enkele tips om een locatie te vinden die past binnen je budget:

 1. Wees realistisch: Kijk naar wat je kunt uitgeven en maak een lijst van locaties die binnen jouw prijsklasse vallen. Probeer te voorkomen dat je locaties bezoekt die ver boven je budget liggen, om teleurstelling te voorkomen.
 2. Vraag naar pakketten: Veel locaties bieden pakketten aan die verschillende diensten omvatten, zoals catering, decoratie en entertainment. Dit kan soms voordeliger zijn dan alles apart te boeken.
 3. Sta open voor meerdere locaties: Hoewel pakketten soms voordeliger zijn, kan het ook zeker uit om te informeren naar de kosten voor de verschillende onderdelen individueel. Zo kan je bekijken of het goedkoper is om bijvoorbeeld het trouwfeest op een andere locatie te doen.
 4. Buiten het hoogseizoen trouwen: Overweeg om buiten het hoogseizoen of op een doordeweekse dag te trouwen, aangezien locaties vaak goedkoper zijn op deze momenten.
 5. Onderhandel: Wees niet bang om te onderhandelen met de locatie over de prijs en eventuele extra’s. Je weet maar nooit, misschien krijg je wel een mooie korting of een extraatje!
Mooi gedekte tafel met rode wijn en een voorgerecht met ham tijdens het diner van een bruiloft bij de Jufferen Lunsingh in Drenthe.

Alles op één plek? Makkelijk en gezellig!

Het kiezen van een locatie waar zowel de ceremonie, het diner en het feest plaatsvinden, kan veel voordelen hebben. Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van het hebben van alle bruiloftsactiviteiten op één locatie:

Voordelen:

 • Gemak voor de gasten: ze hoeven niet van de ene naar de andere locatie te reizen.
 • Minder stress voor het bruidspaar: je hoeft je geen zorgen te maken over het vervoer tussen locaties of het coördineren van verschillende leveranciers.
 • Meer tijd om te genieten: je kunt meer tijd doorbrengen met je gasten en hoeft je niet druk te maken over logistieke zaken.

Nadelen:

 • Compromissen: de perfecte ceremonie locatie, maar een iets minder mooie feestzaal? Wanneer je alles op één plek doet kan het zijn dat je compromissen moet sluiten op het gebied van sfeer of indeling, omdat je gebonden bent aan die ene locatie.
 • Mogelijk duurder: één locatie kan duurder zijn dan het huren van meerdere locaties.
 • Minder variatie in de omgeving: alle foto’s en herinneringen zullen op dezelfde locatie zijn.

Bij het overwegen van een locatie die alles op één plek biedt, is het belangrijk om na te denken over wat jij en je partner het belangrijkst vinden op jullie grote dag. Is gemak en gezelligheid belangrijker dan de perfecte locatie voor ieder onderdeel van de bruiloft? Dan is één locatie wellicht de perfecte keuze voor jullie!

Woonkamer omgetoverd tot een mooie dinerruimte met een mooi gedekte tafel en ballonnen voor een bruiloft.

Aantal gasten: zorg dat iedereen een plekje heeft

Het aantal gasten dat je uitnodigt voor je bruiloft is een belangrijke factor bij het kiezen van de perfecte trouwlocatie. Je wil natuurlijk dat iedereen comfortabel kan genieten van jullie speciale dag, maar ook dat het niet ongemakkelijk leeg aanvoelt. Hier zijn enkele tips voor het kiezen van een locatie die geschikt is voor het gewenste aantal gasten:

 1. Maak een gastenlijst: Breng in kaart hoeveel gasten je verwacht uit te nodigen en houd hier rekening mee bij het zoeken naar locaties.
 2. Controleer de capaciteit: Vraag bij elke locatie naar de maximale capaciteit voor zowel de ceremonie als het feest en controleer of deze overeenkomt met jouw gastenlijst.
 3. Denk aan comfort: Zorg ervoor dat de locatie voldoende ruimte en zitplaatsen biedt voor al je gasten, zodat iedereen comfortabel van de dag kan genieten.
 4. Houd het knus: Let op dat de locatie niet té groot is voor jullie aantal gasten om te voorkomen dat het ongezellig aanvoelt.

Exclusiviteit: een locatie helemaal voor jezelf

Exclusiviteit kan een belangrijk aspect zijn bij het kiezen van een trouwlocatie, vooral als je waarde hecht aan privacy en een persoonlijke sfeer. Locaties die exclusiviteit bieden, zoals landhuizen, kastelen of privétuinen, zorgen ervoor dat jij en je gasten de enigen zijn op de locatie tijdens je bruiloft (maar zijn dan ook vaak prijziger). Enkele voordelen van exclusiviteit zijn:

 • Meer privacy en een intieme sfeer
 • Persoonlijke aandacht van het personeel
 • Geen last van onbekenden of andere evenementen op de locatie

Flexibiliteit trouwlocatie: wees voorbereid op veranderingen

Het is belangrijk om te kiezen voor een flexibele trouwlocatie die kan inspelen op veranderingen. Hierbij kun je denken aan:

 • Weersveranderingen: Als je een buitenbruiloft plant, is het belangrijk om een locatie te kiezen die ook een binnenoptie biedt in geval van slecht weer.
 • Wijzigingen in het aantal gasten: Soms kunnen er onverwachte wijzigingen optreden in je gastenlijst, zoals last-minute afzeggingen of toevoegingen. Een flexibele locatie kan hier beter mee omgaan en zorgen voor een soepele ervaring voor jullie en jullie gasten.

Overnachtingsmogelijkheden: maak het je gasten gemakkelijk

Nodigen jullie mensen uit die van ver moeten komen voor jullie bruiloft? Houd dan rekening met overnachtingsmogelijkheden voor je gasten. Hier zijn enkele tips voor het vinden van locaties met overnachtingsmogelijkheden in de buurt:

 1. Kies een locatie met eigen accommodatie: Sommige trouwlocaties, zoals landhuizen of kastelen, bieden zelf overnachtingsmogelijkheden aan. Dit kan het voor je gasten gemakkelijker maken om te blijven en van de festiviteiten te genieten zonder zich zorgen te maken over het vinden van een plek om te overnachten.
 2. Zoek naar hotels of B&B’s in de buurt: Als de locatie zelf geen accommodatie biedt, zoek dan naar hotels of bed & breakfasts in de omgeving die geschikt zijn voor je gasten. Stuur dit lijstje door naar jullie gasten die van ver komen, of zet het lijstje in jullie trouwkaart of op jullie persoonlijke bruiloft website.
 3. Reserveer kamers: Overweeg om, als jullie budget dit toelaat, kamers in nabijgelegen hotels of B&B’s te reserveren voor je gasten, zodat ze zich geen zorgen hoeven te maken over het vinden van een plek om te overnachten.

Uitzicht en omgeving: een prachtig decor voor je bruiloft

Vooral wanneer je buiten trouwt kunnen een mooi uitzicht en een sfeervolle omgeving een grote bijdrage leveren aan de beleving van je bruiloft. Hier zijn enkele tips voor het vinden van de perfecte trouwlocatie met een prachtig uitzicht en een aangename omgeving:

 1. Let op storende elementen: Bekijk of de locatie geen storende elementen in het landschap heeft die je misschien op de achtergrond van de foto’s kunt zien, zoals parkeerplaatsen en fabrieksschoorstenen. Kijk ook of er geen zaken zijn zoals snelwegen of een spoorwegovergang die voor geluidsoverlast tijdens de ceremonie kunnen zorgen.
 2. Bezoek de locatie in de maand waarin jullie trouwen: Om een goed beeld te krijgen van het uitzicht en de omgeving, bezoek je de locatie in hetzelfde seizoen als waarin jullie trouwen. Bezoeken jullie de trouwlocatie in de herfst en vallen jullie voor de prachtige bomen, maar trouwen jullie in april? Vraag je dan af of die geweldige bomen al blad hebben tijdens jullie bruiloft.

Plek voor kinderen?

Als er veel kinderen op je bruiloft aanwezig zullen zijn, is het belangrijk om rekening te houden met kindvriendelijke faciliteiten. Hier zijn enkele tips voor het vinden van locaties die geschikt zijn voor gezinnen met kinderen:

 1. Controleer de beschikbare faciliteiten: Zoek naar locaties met kindvriendelijke faciliteiten, zoals speeltuinen, speelkamers of kinderopvang.
 2. Zorg voor voldoende ruimte: Kies een locatie met voldoende ruimte voor kinderen om te spelen en zich te vermaken, zodat ze zich niet vervelen tijdens de bruiloft.
 3. Informeer naar kindermenu’s: Als je van plan bent om een maaltijd te serveren tijdens je bruiloft, zorg er dan voor dat de locatie ook kindvriendelijke menu-opties biedt, zodat ook de kleintjes kunnen genieten van een heerlijke maaltijd.

Parkeergelegenheid: gemak voor je gasten

Een locatie met goede parkeermogelijkheden maakt het gemakkelijker voor je gasten om te komen en te gaan zonder gedoe. Hier zijn enkele tips voor het vinden van locaties met voldoende parkeerruimte of alternatieve parkeermogelijkheden in de buurt:

 1. Controleer de parkeergelegenheid op locatie: Vraag bij elke locatie naar de beschikbare parkeermogelijkheden en of deze gratis of betaald zijn.
 2. Zoek naar alternatieve parkeeropties: Als de locatie zelf geen parkeergelegenheid biedt, zoek dan naar openbare parkeerplaatsen of parkeergarages in de omgeving die gebruikt kunnen worden door je gasten.
 3. Overweeg vervoer te regelen: Als parkeren een uitdaging is, overweeg dan om vervoer te regelen, zoals een pendeldienst, om je gasten van en naar de locatie te brengen.

Vergeet niet om, wanneer de parkeergelegenheid niet standaard is, jullie gasten op de hoogte te brengen van de locatie of de eventuele pendeldienst.

Gedekte tafel op een trouwlocatie.

Conclusie: de perfecte trouwlocatie kiezen kan best lastig zijn

In deze blogpost hebben we verschillende factoren besproken die een rol spelen bij het kiezen van de perfecte trouwlocatie: beschikbaarheid, binnen of buiten, sfeer, budget, alles op één plek, aantal gasten, exclusiviteit, flexibiliteit, overnachtingsmogelijkheden, uitzicht, omgeving, plek voor kinderen en parkeergelegenheid. Door al deze factoren zorgvuldig te overwegen, vergroot je de kans op het vinden van een locatie die perfect aansluit bij jullie wensen en behoeften.

Ik hoop dat deze tips je zullen helpen bij het kiezen van de perfecte trouwlocatie die past bij jullie wensen, stijl en budget. Onthoud dat jullie bruiloft een weerspiegeling moet zijn van wie jij en je partner zijn als koppel. Dus neem de tijd om te beslissen wat voor jullie het belangrijkst is en kies een locatie die daar perfect op aansluit.

Veel succes met de zoektocht naar jullie droomlocatie en geniet van de voorpret tijdens het plannen van jullie grote dag!

Deel dit bericht

Lisan Spiegelaar is een trouwfotograaf actief in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel. Naast bruiloften fotografeert zij ook met veel enthousiasme koppels in andere situaties, bijvoorbeeld tijdens een loveshoot of een zwangerschapsshoot. 

Zijn jullie op zoek naar een fotograaf met een kleurrijke, natuurlijke stijl? Neem dan snel contact op!