fbpx

Fotoshoot gezin en newborn
in Drenthe, Groningen en Friesland

Zet de tijd even stil voor de dierbaarste herinneringen

Als fotograaf voor jullie gezin help ik jullie met het stilzetten van de tijd en het creëeren van dierbare herinneringen. Van de prille eerste dagen vol met voedingen, mini teentjes en vingertjes tot de chaos en grappen van oudere kinderen. Iedere fase heeft zijn eigen charme (en uitdagingen) en is het waard om vast te leggen. En hoe leuk al die selfies met je kinderen ook zijn, een mooie gezinsfoto waar jullie op staan is toch wel een van de mooiste cadeaus die je jezelf kan schenken.

We kiezen samen een mooie plek uit om de foto’s te maken. We nemen rustig de tijd tijdens de shoot zodat er tijd is voor voeden en het verschonen van luiers en jonge kinderen kunnen wennen. En mochten ze er even geen zin meer in hebben, dan houden we een speelpauze waarin we bijvoorbeeld mooie foto’s van papa en mama samen kunnen maken. We maken de foto’s op verschillende plekken, zodat we mooie, diverse foto’s krijgen. We overleggen samen wat bij jullie past en waar jullie je goed bij voelen.

Twee weken geleden, samen met een vriendin en onze twee baby’s een newborn / baby shoot gedaan. Lisan kwam bij ons thuis, wat heel erg fijn is met twee kleintjes. Ze neemt echt de tijd, en je voelt je al snel op je gemak. Je merkt dat ze dit vak met passie doet, en dat zie je dan terug in de mooie foto’s.

Chantal

Jonge ouders met hun dochter van vier zitten tijdens zonsondergang op een kleed tussen de hoge gele grassen.

Wat is een gezinsshoot?

Een gezinsshoot is een fotoshoot voor ouders met hun kinderen. Staan opa en oma ook op de foto, dan noemen we het een familieshoot. Omdat iedere fase in het gezin zó anders is, is er geen vast recept voor te beschrijven. Heb je een baby, dan kunnen we bij jullie thuis tussen de slaapjes door in de woonkamer en slaapkamer lieve foto’s maken. Gaan jullie kinderen naar de basisschool, dan omarmen we de chaos en maken we foto’s met veel beweging en spelende kinderen. Een volwassener gezin biedt weer mogelijkheden voor hele andere foto’s.

Veel gezinnen kiezen ervoor om iedere twee jaar, of soms zelfs ieder jaar, een gezinsshoot te doen. Zo heb je van iedere levensfase prachtige beelden om op terug te kijken. Wanneer je telkens dezelfde fotograaf gebruikt, zullen de foto’s in dezelfde stijl worden bewerkt, en kun je na een aantal jaar een prachtige collage maken met foto’s van door de jaren heen, die qua stijl ook nog eens mooi bij elkaar passen.

Wanneer plan je een newbornshoot?

De beste periode om een newbornshoot te plannen is wanneer je kleintje tussen de 5 en 28 dagen oud is. In deze eerste vier weken na de geboorte slapen baby’s nog veel en diep. In deze fase hun kleine lichaampjes nog flexibel, waardoor we ze al slapend in die kenmerkende, schattige newborn-houdingen kunnen leggen.

Om ervoor te zorgen dat er in mijn agenda nog ruimte is voor jullie newbornshoot, raad ik aan om al tijdens de zwangerschap een afspraak te maken. We kunnen een datum prikken na de uitgerekende datum, en mocht je kleintje eerder komen, dan halen we het naar voren.

Fotograaf gezin en newborn legt een nieuwe moeder vast die de voetjes van haar pasgeboren baby vasthoudt.

De beste tijd voor een fotoshoot met het gezin

Vooral met jonge kinderen is het best even puzzelen wat de beste tijd is voor een gezinsshoot. Voor kinderen die nog middagdutjes doen geldt dat de beste tijd vlak na een slaapje en voeding is. Dan zijn de kinderen het meest uitgerust en vrolijk. Wil je graag buiten foto’s maken, kies dan een moment zo vroeg mogelijk in de ochtend of zo laat mogelijk in de avond. Midden op de dag is de zon heel fel, wat voor sterke schaduwen en geknepen ogen zorgt.

Het meest ideale tijdstip van de dag voor een fotoshoot is het golden hour, het uur voor zonsondergang. In de zomer is dat pas rond 21:00 uur, vaak veel te laat voor jonge kinderen. Maar half september gaat de zon alweer onder om 20:00 uur, waardoor het golden hour al om 19:00 uur begint en dan misschien wel een optie is. Ook in oktober hebben we nog wel eens mooie nazomeravonden en is het gouden uur al rond 18:15 uur, waardoor je zelfs met hele jonge kinderen een mooie zonsondergang kunt meepakken.

Newbornshoots zijn vaak binnen, en kunnen daardoor het hele jaar door. Qua tijdstip zijn deze juist het liefst in de middag, zodat er binnen genoeg natuurlijk licht is.

Locatie fototshoot gezin of newborn

Afhankelijk van de leeftijd van jullie kindje, de temperatuur, en uiteraard jullie voorkeur bepalen we of we de foto’s binnen of buiten maken. Bij foto’s binnen kun je denken aan samen op het grote bed, lekker op de bank in de woonkamer, of, in het geval van newborns, op de babykamer.

In het noorden van Nederland zijn een boel mooie locaties voor een fotoshoot met je gezin buiten te vinden. Zo ga ik in Friesland graag naar het Aekingerzand in Appelscha; daar is meer dan genoeg ruimte voor kinderen om lekker rond te rennen, en doordat er zowel bos, water, heide als duinen zijn kunnen we mooie diverse foto’s maken. In Drenthe zijn verschillende mooie heidegebieden, bijvoorbeeld rondom Dwingeloo, of bij het Terhorsterzand. In Groningen zijn plekken zoals het Stadspark altijd een leuke optie.

De voetjes van een newborn worden vastgehouden door een ouder tijdens een gezinsshoot.
Foto van baby jongen bij vader op schoot

Kledingtips fotoshoot gezin of newborn

Bij een fotoshoot is de juiste kledingkeuze van essentieel belang om harmonieuze en tijdloze beelden te creëren. Kies bij een fotoshoot met het gezin voor kleuren die goed bij elkaar passen, zoals aardetinten, en houd het bij één opvallende statement kleur. Vermijd drukke prints of grote logo’s, omdat deze afleiden van jullie gezichten. Wat goed werkt is om één outfit met een printje te zoeken, bijvoorbeeld de jurk van moeder, en de kleuren uit dat printje terug te laten komen in de outfits van de andere gezinsleden.

Voor een newbornshoot is het aan te raden om zachte, neutrale kleuren te kiezen die de tere huid van de baby complementeren. Denk bijvoorbeeld aan zacht roze, beige of lichtgrijs. Als ouders kunnen jullie je kleding afstemmen op die van de baby, waarbij eenvoud en comfort voorop staan om een tedere sfeer uit te stralen. Het belangrijkste is dat jullie je prettig en zelfverzekerd voelen in wat je draagt; dit zal zeker terug te zien zijn in de foto’s! Hier lees je nog uitgebreidere kledingtips, en advies over de kleuren die goed bij mijn fotografiestijl passen.

Kosten fotoshoot gezin of newborn

Een gezinsshoot en newbornshoot heb je al vanaf 195 euro, voor tien nabewerkte foto’s die jullie zelf uitkiezen uit een online galerij. Uiteraard kunnen jullie tegen een meerprijs extra foto’s bijkopen. Gemiddeld duurt een gezinsshoot of newbornshoot ongeveer een uur. In dat uur fotograferen we op verschillende plaatsen op de plek die jullie hebben uitgekozen. Mochten de kinderen er even geen zin in hebben, dan blijf ik gewoon wat langer. Op mijn kleding tips pagina vind je een aantal handige kledingtips voor de fotoshoot.

Hieronder vind je alle kenmerken over de fotoshoot op een rijtje.

Jullie gezinsfotograaf in Groningen, Drenthe en Friesland

Vorig weekend hadden wij een shoot bij Lisan, 4 volwassen en 2 kinderen (6maand en 2 jaar). Lisan is een leuke, gezellige dame die weet wat ze doet. Ze nam echt de tijd om de kinderen op hun gemak te laten voelen (& ook wij als volwassenen voelden ons op ons gemak bij haar). De volgende dag hadden we al een preview van de foto’s en vandaag hebben we alle uiteindelijke foto’s al binnen. Helemaal tevreden!

Carina

Enthousiast? 

Boek een fotoshoot voor jullie gezin of newborn!

Ik leg heel graag deze bijzondere tijd voor jullie vast!