fbpx
Een stapel hardcoverboeken met de nadruk op de rug van het bovenste boek, tegen een achtergrond met trouwfoto's.

Wat doe je met trouwfoto’s na de bruiloft?

Jullie zijn getrouwd, en hebben de trouwfoto’s van jullie dag ontvangen van jullie fotograaf. Natuurlijk bekijk je deze na ontvangst allemaal vol enthousiasme, bijvoorbeeld via de slideshow functie in jullie online galerij. Maar dan, wat doe je daarna met jullie trouwfoto’s om er optimaal van te genieten en jullie herinneringen levend te houden? In dit artikel geef ik je daar een aantal tips voor. En deze tips zijn natuurlijk niet alleen geschikt voor trouwfoto’s, maar voor alle foto’s van momenten die je wil onthouden!

Een handgemaakt accordeonfotoboek gevuld met trouwfoto's, geplaatst op een stapel hardcoverboeken, omgeven door gele bloemen op een gedrapeerde bruine stof.

1. Het belangrijkste: back-ups maken!

Voordat we met de leuke dingen beginnen, eerst een serieuzere taak. Vergeet niet om je trouwfoto’s goed te back-uppen. Ze zijn immers veel te waardevol om te verliezen. De beste manier om dit te doen, is om jullie trouwfoto’s in een online cloud opslag zoals OneDrive, Dropbox of Google Drive op te slaan. In het uiterste geval dat je computer en harde schijven worden gestolen, of je huis met die dingen erin afbrandt, dan nog zijn jullie foto’s veilig. Zelf ben ik fan van dubbel back-uppen, namelijk zowel in een cloud opslag als fysiek op een harde schijf. Meestal ontvang je van jullie trouwfotograaf de foto’s op een usb-stick, waardoor je die fysieke back-up al hebt. Voor extra veiligheid sla je ze daarna dus ook nog op in de cloud.

2. Een trouwalbum

Stel je eens voor dat je kinderen hun eigen bruiloft aan het plannen zijn, of dat kleinkinderen later hun opa en oma in mooie trouwkleding willen zien… Samen een mooi album met de highlights van jullie dag doorbladeren een stuk leuker dan samen swipen door een heleboel foto’s op een klein telefoonscherm. Een mooi, compleet trouwalbum is van onschatbare waarde. Foto’s komen nog mooier tot hun recht op papier. En daarnaast heb je dan ook nog eens een extra fysieke back-up van de belangrijkste foto’s van jullie dag!

Omdat er veel kwaliteitsverschil zit in afdrukken en de levensduur van foto’s op papier, maak ik met liefde een trouwalbum voor jullie bij mijn leverancier die prachtige hoogwaardige kwaliteit levert. Hierdoor weet je zeker dat de foto’s mooi van kleur blijven naar mate de jaren vorderen. Het is een investering, een mooi trouwalbum, maar een investering die zeker de prijs waard is en zelfs tot een prachtig erfstuk leidt.

Opengeslagen trouwalbum met trouwfoto's in zwart-wit en kleur, naast gele bloemen op een bruine ondergrond.

3. Jullie favoriet aan de muur

Kies jullie ultieme favoriete foto uit, en hang deze ergens in huis aan de muur! Groot in de woonkamer, zodat jullie maar ook jullie bezoek ervan kunnen genieten. Vind je het wat ongemakkelijk om een foto van jezelf in de woonkamer te hangen, dan kun je ook kiezen voor jullie slaapkamer. En lukt het niet om die ene topper uit de galerij te kiezen, denk dan eens aan een collage van meerdere foto’s.

Collage

Wandafdrukken zijn beschikbaar in verschillende materialen. Zo kun je voor de standaard foto in een lijst gaan, maar een afdruk zonder lijst op bijvoorbeeld dibond kan ook erg mooi zijn. Persoonlijk vind ik collages mooier uitkomen in fotolijsten. En dan lijsten met passe-partout, want dit brengt rust in de collage. Ook vind ik het in collages mooi om zwart-witfoto’s te verwerken voor de balans.

Een verzameling van zes ingelijste foto's die aan de muur worden getoond en die tedere momenten tussen een stel vastleggen, met centrale zwart-witte trouwfoto's uitgelicht tussen de omringende kleurenfoto's.

Enkele wandafdruk

Een enkele wandafdruk in een mooie fotolijst met passe-partout zal geweldig staan, maar denk ook eens aan een ander materiaal. Mijn favoriet is een fotoafdruk op dibond. Dibond is een stevig materiaal, maar toch licht van gewicht. Hier wordt een foto belicht op kwalitatief hoogstaand fotopapier op gelijmd. Je hebt dus de voordelen van de schepte en kleurechtheid van een normale fotoprint, maar de stevigheid, strakheid en het ophangsysteem van een wandproduct.

Sommige leveranciers bieden ook een direct druk op dibond aan, waarbij jullie foto rechtstreeks op het plaatmateriaal wordt geprint. Zelf ben ik hier minder fan van, omdat de structuur van het plaatmateriaal dan door de foto heen schijnt, waardoor er een stukje scherpte verloren gaat. Van een afstandje zie je dit gelukkig niet, maar als fotograaf sta ik graag met mijn neus bovenop wandafdrukken, en dan zie je dit wel. Om deze reden – het doorschijnen van de structuur van het materiaal – ben ik ook minder fan van een afdruk op canvas. Een foto achter plexiglas is qua scherpte en kleurechtheid heel mooi, maar zou ik dan weer niet aanbevelen omdat het flink kan spiegelen.

Combineer met andere foto’s/posters

Zien jullie het niet zitten om een hele grote foto van jullie in de kamer op te hangen, dan kun je ook een grotere foto combineren met bijvoorbeeld posters, of een natuurfoto, op een wandplank. Op deze manier genieten jullie toch van een mooie grote foto, maar gaat de aandacht iets minder snel volledig naar jullie.

Een selectie ingelijste foto's op een witte plank, met een mix van landschappen en trouwfoto's.

Kies het juiste formaat

Een belangrijke tip bij afdrukken aan de muur is om niet voor een te klein formaat te kiezen. Een foto van vijftig bij zeventig centimeter klinkt op papier enorm, maar valt op een grote muur snel weg. Je hebt al gauw een te kleine afdruk, dus twijfel je tussen twee maten, kies dan de grootste. Durf ervoor te gaan, jullie foto is het waard om de aandacht te trekken! Een handige tip om het formaat te ’testen’ is om a4 papiertjes aan elkaar te plakken totdat je het formaat hebt waar je aan denkt, en deze op de muur te plakken. Kies je voor een collage, dan kun je met deze truc ook handig schuiven om tot de mooiste opstelling te komen en te achterhalen welke lijsten je nodig hebt.

Een serene slaapkamer met een netjes opgemaakt bed met een roze sprei, een groene muur versierd met een verzameling ingelijste zwart-witte trouwfoto's en een eenvoudig wit scheef handdoekladdertje met
Bij nader inzien had deze collage nog wel een tandje groter gemogen op deze muur. Goede reden om de collage uit te breiden met nog een grote lijst aan beide kanten!

4. Een digitale fotolijst

Willen jullie je niet vastpinnen op één foto, of een collage die hetzelfde blijft, dan kunnen jullie een digitale fotolijst overwegen. Hierop kun je een slideshow maken van jullie trouwfoto’s. Op deze manier kun je elke dag genieten van verschillende foto’s, zonder dat je fysiek de foto’s in de lijsten hoeft te verwisselen.

5. Laat een kunstwerk maken van jullie foto

Zijn jullie op zoek naar een écht creatief idee om met jullie foto te doen en hebben jullie een wat groter budget hiervoor, denk dan eens aan het laten maken van jullie eigen kunstwerk. Misschien heb je al eens van de trend ‘Live painting’ gehoord, waarbij een schilder(es) op jullie trouwdag een schilderij van een bepaalde scene komt schilderen. Vaak bieden deze schilders ook een ‘After paint’ aan, waarbij ze op basis van een trouwfoto een schilderij voor jullie kunnen maken. Iedere schilder heeft, net als iedere trouwfotograaf, natuurlijk een eigen stijl. Kijk dus goed naar de voorbeelden op de website van een schilder bij het maken van jullie keus. Hieronder vind je drie opties van schilders waar je terecht kunt voor een after paint.

Susan Mertens Art

After paint schilderij gemaakt van een trouwfoto door schilder Susan Mertens.

Susan kan jullie trouwfoto’s omtoveren in een prachtig schilderij in realistische en licht impressionistische stijl. Ze kan een foto één-op-één voor jullie naschilderen, maar kan ook meerdere foto’s in één schilderij verwerken zodat al jullie dierbaren een plekje kunnen krijgen.

Art – Eva Maria

Eva is een schilderes met een kleurrijke, impressionistische stijl en biedt naast live painting ook diverse vormen van after paints aan. Eén van mijn favoriete opties die ze aanbiedt is floral art: een schilderij van het trouwboeket. Zien jullie een schilderij van jezelf aan de muur niet zitten, maar willen jullie wel een stukje van jullie trouwdag laten terugkomen op een bijzondere manier, dan is een schilderij van het trouwboeket wat mij betreft een geweldig idee.

Zenon Artshop

Een after paint schilderij van een bruidspaar dat danst voor een publiek, gemaakt door Zenon artshop.

Houden jullie meer van de popart stijl? Bekijk dan eens de website van Zenon Artshop. Zij kunnen jullie trouwfoto namelijk in acht verschillende popart stijlen schilderen voor een unieke weergave.

6. Telefoonachtergrond: meerdere foto’s als slideshow!

Onze telefoon gebruiken we de hele dag door. Je stelt vast wel al je eigen achtergrond in. Maar wist je dat je hier ook een slideshow van kunt maken? Op deze manier kun je van meerdere trouwfoto’s genieten gedurende de dag.

Op je Apple telefoon zet je de foto’s die je als achtergrond-slideshow wil instellen in je ‘Foto’s’ app in een apart album. Daarna ga je onder instellingen naar ‘Achtergrond’, en klik je op de knop ‘+ Voeg nieuwe achtergrond toe’. Bovenaan het scherm kun je nu klikken op de knop ‘Foto’s shuffelen’. Zet een vinkje voor ‘Album’, kies je album waarin je trouwfoto’s staan, stel de shuffle-frequentie in, en klaar is kees! Je krijgt nu iedere dag, ieder uur, of zelfs na iedere ontgrendeling een nieuwe foto als achtergrond te zien. Deze werkwijze werkt in ieder geval op iOs-versie 17.3.1.

Op je Android telefoon kun je hiervoor de gratis app Wallpaper Changer gebruiken. Ook nu maak je eerst een album aan in je galerij app met daarin de foto’s die je als achtergrond wil zien. Dit album kun je selecteren in de app. Je kunt de foto’s in willekeurige volgorde laten tonen, of op de volgorde waarin jij ze in het album hebt gezet.

Een smartphone met een achtergrond van een romantische trouwfoto van een stel dat elkaar omhelst op het strand van Vlieland, rustend op een zijdezachte stof met bloemen.

7. Geef je foto’s cadeau aan naasten

Het voelt misschien heel gek om je eigen foto cadeau te geven aan iemand anders. Maar geloof me, vooral opa’s en oma’s en ouders kun je geen mooier cadeau geven. Ik weet zeker dat je opa en oma vol trots jullie foto aan de muur zullen hangen als je hen deze cadeau geeft in een mooie lijst. Je kunt kiezen voor een mooie foto van jullie als bruidspaar, of van de groepsfoto met het familielid erop.

Naast een foto voor aan de muur kun je ook kiezen voor een album. Dit kan een mini-versie zijn van jullie eigen trouwalbum. Hier is zelfs een speciale naam voor: een ouderalbum. Dit is dé manier om jullie herinneringen te delen. Vraag je fotograaf om deze tegelijkertijd met jullie eigen album te bestellen. Natuurlijk hoef je deze niet direct te geven; je kunt ze rustig even in de kast laten liggen en bijvoorbeeld als kerstcadeau geven. Dan creëer je gelijk een leuk moment om de foto’s samen te bekijken en de herinneringen op te halen.

8. Kalender

Een korte om mee af te sluiten. We blijven toch Hollanders, en Hollanders hebben een verjaardagskalender op het toilet hangen. Hoe leuk is het om deze zelf te laten maken met twaalf van jullie mooiste foto’s.

Een kalender met trouwfoto's.

Hopelijk hebben deze tips je inspiratie gegeven voor manieren om volop te kunnen genieten van jullie foto’s. Wil je een album, print of kalender bestellen, of heb je een andere vraag, stuur me gerust een berichtje. Ik help graag. Heel graag zelfs, want het is als fotograaf de kers op de taart om te weten dat de foto’s niet blijven hangen op een telefoon of computer!

Deel dit bericht

Lisan Spiegelaar is een trouwfotograaf actief in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel. Naast bruiloften fotografeert zij ook met veel enthousiasme koppels in andere situaties, bijvoorbeeld tijdens een loveshoot of een zwangerschapsshoot. 

Zijn jullie op zoek naar een fotograaf met een kleurrijke, natuurlijke stijl? Neem dan snel contact op!